Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Gulasz z piersi kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny gulasz z grzybkami

Gulasz z piersi kaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z piersi kaczki

 

  • 1 podwójna pierś od kaczki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 mała garść suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka oleju
  • trochę wody
  • 1 łyżka płaska mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kaczki
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę razem ze skórą . Posolić, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i podsmażyć na rumiano na oleju. Cebulę obrać ,posiekać w kostkę i chwilkę podsmażyć z mięsem. Zalać wodą, dodać suszone grzyby i dusić do miękkości mięsa (ok 35-40 minut).Pod koniec duszenia doprawić do smaku majerankiem , solą i pieprzem świeżo zmielonym.Sos zagęścić wodą wymieszaną z mąką. Podajemy np: z ugotowanymi ziemniakami i sałatką z kapusty ze słoika .
Gulasz z piersi kaczki
Na zdjęciu pokazane jest przygotowane mięso z kaczki na gulasz
Gulasz z piersi kaczki
Na zdjęciu pokazany jest gotujący się gulasz z kaczki