Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Gulasz z sarniny z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz to pyszne i rozgrzewające danie idealne na zimowy obiad. Na specjalne okazje polecam gulasz z dziczyzny, np. sarniny. Przygotowując swoje danie, skorzystałam z triku Gordona Ramseya - jednego z moich ulubionych szefów kuchni.

Gulasz z sarniny z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz z sarniny z grzybami

 

  • 500 g sarniny na gulasz
  • olej arachidowy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • owoce jałowca - 3 ziarna
  • 1 cebula
  • 700 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1,5 łyżki octu jałowcowo-sosnowego
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 2 marchewki
  • spora garść grzybów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Gulasz z sarniny z grzybami

Marynowanie mięsa

Gulasz z sarniny z grzybami
Mięso pokroiłam w kostkę i polałam olejem arachidowym

Mięso pokroiłam w kostkę. Marynując mięso, skorzystałam z triku Gordona Ramseya - mięso zalałam olejem arachidowym, dodałam owoce jałowca, tymianek i rozmaryn, odstawiłam do lodówki na całą noc .

Przygotowanie dodatków

Gulasz z sarniny z grzybami
Grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości

Grzyby dokładnie opłukałam, namoczyłam w wodzie, a następnie, w tej samej wodzie, gotowałam do miękkości.

Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.

Marchewki i paprykę umyłam. Paprykę pokroiłam w kostkę, a obrane marchewki w półplasterki.

Przygotowanie sosu

Gulasz z sarniny z grzybami
Sos na bazie czerwonego wina z octem jałowcowo-sosnowym

Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju, zalałam czerwonym winem, dodałam ocet jałowcowo-sosnowy, rozmaryn, sól i pieprz.

Podgrzewałam, aż sos się zredukował i zagęścił. Sos przelałam do miseczki.

Smażenie i duszenie mięsa i warzyw

Gulasz z sarniny z grzybami
Mięso i warzywa podsmażyłam, a następnie dusiłam w sosie

Mięso wyjęłam z marynaty. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i warzywa, smażyłam do momentu, gdy mięso stało się sprężyste, brązowe na zewnątrz, a różowe w środku.

Następnie mięso i warzywa doprawiłam solą i pieprzem, połączyłam z sosem, dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką.

Doprawiłam gulasz do smaku, posypałam posiekaną natką. Podałam z makaronem i lampką dobrego czerwonego wina.