Sposób przygotowania:
Gulasz z sarniny z grzybamiMarynowanie mięsa
Mięso pokroiłam w kostkę. Marynując mięso, skorzystałam z triku Gordona Ramseya - mięso zalałam olejem arachidowym, dodałam owoce jałowca, tymianek i rozmaryn, odstawiłam do lodówki na całą noc .
Przygotowanie dodatków
Grzyby dokładnie opłukałam, namoczyłam w wodzie, a następnie, w tej samej wodzie, gotowałam do miękkości.
Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.
Marchewki i paprykę umyłam. Paprykę pokroiłam w kostkę, a obrane marchewki w półplasterki.
Przygotowanie sosu
Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju, zalałam czerwonym winem, dodałam ocet jałowcowo-sosnowy, rozmaryn, sól i pieprz.
Podgrzewałam, aż sos się zredukował i zagęścił. Sos przelałam do miseczki.
Smażenie i duszenie mięsa i warzyw
Mięso wyjęłam z marynaty. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i warzywa, smażyłam do momentu, gdy mięso stało się sprężyste, brązowe na zewnątrz, a różowe w środku.
Następnie mięso i warzywa doprawiłam solą i pieprzem, połączyłam z sosem, dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką.
Doprawiłam gulasz do smaku, posypałam posiekaną natką. Podałam z makaronem i lampką dobrego czerwonego wina.