LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nowy, intrygujący, inny smak gulaszu.

Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym

 

  • schab ok. 0,5 kg (lub inne miękkie wieprzowe, ale wymaga dłuższego duszenia)
  • masło 2-3 łyżki
  • pieczarki (małych 11) 20 dkg
  • musztarda 1 łyżeczka
  • imbir, sól, pieprz do smaku
  • (ewentualnie 2 łyżki białego wytrawnego wina - zredukowac)
  • śmietana 150 g
  • serek topiony w kiełbasce (kremowy lub śmietankowy)
  • makaron penne

Sposób przygotowania:

Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym
Mięso pokroic w słupki. Obsmażyc na maśle. Pieczarki umyc, poszatkowac, wrzucic do garnka, podlac niewielką ilością wody. Poddusic ok. 5-10 min. Dodac mięso, musztardę, imbir, sól i pieprz (wino). Dusic do miękkości mięsa. W tym czasie ugotowac makaron. Wrzucic serek - rozpuścic. Dolac śmietanę. Podgotowac przez ok. 10 min. Podawac z makaronem.
Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym
Pokrojone mięso schabowe w słupki do gulaszu.
Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym
Schab pokrojony w słupki smażony na maśle.
Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym
Poszatkowane pieczarki, duszone do gulaszu.
Gulasz z sosem serowo-pieczarkowym
Sos serowo-pieczarkowy z przyprawami do gulaszu.