Sposób przygotowania:
Gulasz z szynki z kaszą jaglaną
Szynkę należy pokroić w kosteczkę. Obsypać solą i pieprzem. Usmażyć na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Również smaży, soląc i pieprząc je na patelni. Gotowe przekładamy do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy, również z odrobiną soli. Usmażoną przekładamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Obie papryki, imbir, majeranek i kminek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju lub masła. Przekładamy do garnka z resztą składników. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, listek, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, tak aby się przykryły składniki. Gotujemy do miękkości. W tym czasie jak gulasz się będzie gotował należy uprażyć kaszę jaglaną. ilość zależy od ilości osób. Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki. Podajemy razem z kaszą i surówką. Polecam ogórek małosolny lub paprykę marynowaną.