justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Gulasz z szynki z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zamiast kaszy jaglanej można gulasz podać z gryczaną, jęczmienną, a nawet z ryżem lub ziemniakami

Gulasz z szynki z kaszą jaglaną

Składniki:

Gulasz z szynki z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z kaszą jaglaną
Szynkę należy pokroić w kosteczkę. Obsypać solą i pieprzem. Usmażyć na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Również smaży, soląc i pieprząc je na patelni. Gotowe przekładamy do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy, również z odrobiną soli. Usmażoną przekładamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Obie papryki, imbir, majeranek i kminek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju lub masła. Przekładamy do garnka z resztą składników. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, listek, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, tak aby się przykryły składniki. Gotujemy do miękkości. W tym czasie jak gulasz się będzie gotował należy uprażyć kaszę jaglaną. ilość zależy od ilości osób. Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki. Podajemy razem z kaszą i surówką. Polecam ogórek małosolny lub paprykę marynowaną.