Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wg mnie jest to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację jeśli musimy je zrobić niespodzianie z tego co mamy w lodówce.

Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)

 

  • 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach ( takie po 185-200 g)
  • 2 cebule średnie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 Bulionetki warzywnej ( lub warzywnej przyprawy do zup lub sosów typu np. Jarzynka)
  • pieprz mielony
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • papryka mielona
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)
Pokroić w piórka obraną cebulę. Papryki pozbawione pestek w paski. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć mieszając na małym gazie cebule i papryki. Mają zmięknąć ale nie zrumienić się. Zalać wodą. Dodać Bulionetkę i połowę natki pietruszki. Dusić przy uchylonej pokrywce 30 minut. Płyn powinien odparować tak by sos był gesty . Dodać do smaku koncentrat, cukier , paprykę , pieprz . Gdy sos ma dobry smak otworzyć puszki tuńczyka ( zlać połowę oleju w którym był ) - wyłożyć na talerz i podzielić na kawałki .Wrzucić do sosu . Delikatnie zamieszać i podgrzewać na minimalnym gazie 5 minut. Podawać posypany resztą natki pietruszki z ciabatą , podpiekaną bagietką lub np. ryżowym makaronem Tagliatelle. * Ja gotowałam w patelni Delimano DryCooker
Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)
Pokroić cebulę i paprykę i dusić na oleju aż zmiękną
Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)
Zalać wodą i dusić aż sos zredukuje sie i bedzie gęsty
Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)
Tuńczyka owyłożyc z puszki i odcedzić połowę oleju w którym był- rozdrobnić na kawałki
Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)
Sos doprawić przyprawami - dołożyć tuńczyka - wymieszać