lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Gulasz z wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny gulasz z wątróbki...

Gulasz z wątróbki

Składniki:

Gulasz z wątróbki

 

  • 1/2 kg wątróbki
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbki
Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć. Oczyszczona wątróbkę posolić i odstawić na parę chwil. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, obieramy i kroimy na kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną również umyć, przekroić na pół, aby wyciągnąć gniazda ziarenek, które znajdują się w środku i także pokroić na kostkę. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić ją na niewielką kostkę. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, a później dodać do tego jeszcze paprykę. Wszystko razem poddusić pod przykryciem, aż warzywa osiągną miękkość. Posoloną wątróbkę pokroić w nieduże paseczki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wątróbkę wymieszać z warzywami, a następnie dodać do tego rozpuszczoną kostkę rosołową w jednej szklance wody. Do tego dodać odcedzoną kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą według własnego uznania i dobrze wymieszać. Gulasz na koniec zagęścić śmietaną i dobrze wymieszać. Na koniec gulasz posypać umytą i posiekaną natką pietruszki.