Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Gulasz z Wątróbki Wołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wątroba wołowa w wersji gulaszowej, świetne danie polecam każdemu.

Gulasz z Wątróbki Wołowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z Wątróbki Wołowej

 

  • 500 g. wątroby wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 150 ml. kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • kminek ( zmielony )
  • majeranek
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z Wątróbki Wołowej
► Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką, zalać bulionem i dusić około 8 minut na małym ogniu, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i odstawić. ► Wątrobę umyć, oczyścić z błon i pokroić w 2/3 centymetrowe paski, zalać mlekiem i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Następnie osączyć na sitku, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na mocnym ogniu kilka minut, stale odwracając. ► Wątrobę przyprawić solą, pieprzem i odstawić. Wątrobę połączyć z sosem i podgrzać / nie gotować / doprawić majeranem, kminkiem do smaku i od razu podawać.
Gulasz z Wątróbki Wołowej
Wątrobę - osączyć na sitku - obtoczyć w mące i smażyć kilka minut stale odwracając.
Gulasz z Wątróbki Wołowej
Wątrobę wołową zalać mlekiem i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Gulasz z Wątróbki Wołowej
Następnie wątrobę wołową pokroić w 2/3 centymetrowe paski.
Gulasz z Wątróbki Wołowej
Wątrobę wołową umyć - oczyścić z błonek i wpierw pokroić w plastry.