smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Gulasz z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podstawowa wersja gulaszu. Można podawać z ryżem,kaszą czy ziemniakami. Do tej wersji gulaszu możemy dodać warzywa i stworzymy nowe danie.

Gulasz z wieprzowiny

Składniki:

Gulasz z wieprzowiny

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z wieprzowiny
1. Łopatkę kroimy w kostkę 3x3 cm, oprószamy solą ,pieprzem,papryką ostrą, papryką słodką i ugniatamy z mięsem. 2. Wkładamy do lodówki na około 1 h . 3. Do rondla wkładamy masło klarowane i na gorące wkładamy cebulę pokrojoną w piórka,którą lekko należy zeszklić a następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony.Chwilę smażymy. 4.Wkładamy mięso i obsmażamy na rumiano z każdej strony. 5. Zalewamy mięso gorącą wodą ,wkładamy liść laurowy,ziele angielskie, posypujemy solą,pieprzem i dusimy pod przykryciem około 1h. W razie potrzeby możemy uzupełnić wodę. 6.Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i wlać do sosu,ale wówczas , gdy mięso jest już miękkie. Wymieszać dokładnie i chwilkę pogotować. Podawać na gorąco.