Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz z wołowiny po francusku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Pyszne francuskie danie

Gulasz z wołowiny po francusku

Składniki:

Gulasz z wołowiny po francusku

 

  • 1 kg chudej wołowiny,
  • 12 dag wędzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie marchwie,
  • 10 dag osączonych z zalewy marynowanych cebulek,
  • 250 ml rosołu (może być z kostki),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Gulasz z wołowiny po francusku
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Na patelni wytopić boczek. Na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso na jasno brązowy kolor. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dalej smażyć do jej zeszklenia. Zalać rosołem. Dodać liść laurowy, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok. 1 godz.). W połowie duszenia dodać obraną, umytą i pokrojoną w półplasterki marchew. Na ok. 5 min. przed końcem duszenia dodać marynowane cebulki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.Podawać z małymi usmażonymi na maśle grzankami z białego pieczywa, lub kluskami półfrancuskimi.