monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne połączenie mięsa, warzyw i grzybów czyli gulasz, danie które syci, rozgrzewa i nie jest bardzo pracochłonne:), zapraszam:)

Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

 

  • 400 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kiszony ogórek
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka domowego smalczyku
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka różowej soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy poza ostrą paprykę. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Cebulę pokroić w małą kostkę. W rondlu roztopić smalczyk i wrzucić cebulę oraz startą marchewkę ( na dużych oczkach). Zeszklić. Dodać paprykę mieloną i dobrze wymieszać. Wrzucić mięso i smażyć chwile aż się zrumieni. Co chwilę mieszać aby się nie przypaliło. Wlać około szklanki wody, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić do miękkości. Mniej więcej w połowie duszenia dodać pokrojone na ćwierć plasterki i dusić dalej. Z ogórka wydrążyć nasiona i pokroić w małą kostkę. Dodać go do garnka i dusić jeszcze około 5 minut. Gulasz gotowy. Smacznego!
Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
do zeszklonej cebuli i marchewki dodać paprykę mieloną
Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
dodać mięso zalać wodą i dusić do miekkości
Gulasz ze schabu z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
dodac pokrojone pieczarki i nadal dusić