aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku i aromacie sos, a wszystko to dzięki dużej ilości świeżego lubczyku. Użyłam do niego mięsa gulaszowego z indyka, które jest bardzo delikatne i miękkie.

Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Mięso myjemy i wkładamy do rondelka, polewamy olejem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie mięso obracamy na drugą stronę i dodajemy przekrojoną na pół cebulę. Ponownie przykrywamy rondelek pokrywką i dusimy mięso do miękkości. Podlewamy je wodą, tak aby mięsko było lekko nią przykryte i pozostawiamy do zagotowania. W międzyczasie w kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody na gładką masę. Zalewamy nią nasze mięso energicznie mieszając. Sos gotujemy na bardzo malutkim ogniu przez 5 minut. Na 2 minuty przed końcem dodajemy drobno posiekany lubczyk. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podawać go z ziemniakami jak i z kopytkami czy kluskami śląskimi.
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Umyte mięso wkładamy do rondelka, polewamy olejem i dodajemy liscie laurowe oraz ziela angielskie. Solimy i pieprzymy.
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Po 15 minutach dodajemy przekrojoną na pół cebulę i nadal dusimy mięso do miękkości.
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Miękkie mięso podlewamy wodą, zagęszczamy śmietaną i mąką.
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Na koniec dodajemy posiekany lubczyk, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ziamniakami lub kluskami.