Sposób przygotowania:
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie
Mięso myjemy i wkładamy do rondelka, polewamy olejem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie mięso obracamy na drugą stronę i dodajemy przekrojoną na pół cebulę. Ponownie przykrywamy rondelek pokrywką i dusimy mięso do miękkości. Podlewamy je wodą, tak aby mięsko było lekko nią przykryte i pozostawiamy do zagotowania. W międzyczasie w kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody na gładką masę. Zalewamy nią nasze mięso energicznie mieszając. Sos gotujemy na bardzo malutkim ogniu przez 5 minut. Na 2 minuty przed końcem dodajemy drobno posiekany lubczyk. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podawać go z ziemniakami jak i z kopytkami czy kluskami śląskimi.