Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa gulaszowa z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne na mrozy zupa gulaszowa- wersja z indykiem

Zupa gulaszowa z indyka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa gulaszowa z indyka

 

  • Udziec z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • Czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • Łyżka mąki
  • Słodka papryka w proszku
  • Suszony tymianek
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • Chili w proszku
  • Litr wody
  • Marynata:
  • Drobiowa kostka rosołowa
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki gorczycy białej
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z indyka
W moździerzu rozdrabniamy wszystkie składniki marynaty (przyprawy+ kostka rosołowa+ oliwa). Z udźca zdejmujemy skórę i usuwamy kość. Mięso kroimy w sporą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone mięso mieszamy z czosnkiem i dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na 2 godziny. Na bardzo dużej patelni z przykrywką lub w garnku z grubym dnem podsmażamy mięso, jak już będzie ścięte z wierzchu, wsypujemy mąkę i po wymieszaniu dodajemy warzywa (cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę w półplastry i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy ciągle mieszając przez 5 minut i doprawiamy papryką w proszku, i pieprzem ziołowym. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez godzinę i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem chili, papryką słodką i tymiankiem. Danie powinno być dość pikantne.
Zupa gulaszowa z indyka
Przygotowania zaczynamy od zrobienia marynaty w moździerzu
Zupa gulaszowa z indyka
Mięso i czosnek nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny
Zupa gulaszowa z indyka
Całość smażymy w garnku z grubym dnem lub na dużej patelni z przykrywką