PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Gwiazdki Mikołaja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gwiazdki Mikołaja będą piękną i przepyszną ozdobą wigilijnego stołu.

Gwiazdki Mikołaja

Składniki:

Gwiazdki Mikołaja

 

  • 125 g masła
  • 200 g masy marcepanowej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • kilka kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • trochę mleka
  • 1 Posypka cukrowa Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Gwiazdki Mikołaja
Sposób przygotowania: Masło i masę marcepanową utrzeć. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, aromat, jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieść rękoma, cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Metalową foremką wycinać gwiazdki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwiazdki posmarować mlekiem, posypać cukrową posypką, piec około 10 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany)

Tagi:

jajko jajka