SUPERPRZEPIS

Hafira - arabska zupa

  • 2
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Hafira - arabska zupa Więcej zdjęć (4)

Znakomita rozgrzewająca zupa z kurczakiem i ciecierzycą pachnąca szafranem.

Składniki:

Hafira - arabska zupa

 

Sposób przygotowania:

Hafira - arabska zupa
Zaczynamy od zalania ciecierzycy wodą i zostawienia na noc. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy kurczaka, odcedzoną ciecierzycę i cebulę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Całość smażymy ok 3 minut ciągle mieszając. Zalewamy składniki w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, aż ciecierzyca będzie miękka. Ryż przepłukujemy kilkukrotnie wodą i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i wlewamy do zupy energicznie mieszając. Całość doprowadzamy szybko do wrzenia, jak zupa robi się zbyt gęsta- dolewamy trochę gorącej wody. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy jajka roztrzepane wcześniej widelcem. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Natkę siekamy i dodajemy do zupy, po wymieszaniu doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Hafira - arabska zupa
Kurczaka, ciecierzycę i cebulę podsmażamy chwilę na maśle
Hafira - arabska zupa
Wlewając roztrzepane jajka musimy zupę energicznie mieszać
Hafira - arabska zupa
Zupa dzięki natce zyskuje ciekawy kolor i świeży smak