czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Halibut w sosie winno-orzechowym

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2007

Filety z ryby skropić cytryną, posolić, posypać posiekanymi 2 ząbkami czosnku,

Halibut w sosie winno-orzechowym

Składniki:

Halibut w sosie winno-orzechowym

 

  • 800 g halibuta lub morszczuka
  • 1/2 szkl łuskanych orzechów włoskich
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • po 2 gałązki selera naciowego, pietruszki i kolendry
  • kilka listków mięty
  • peczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Halibut w sosie winno-orzechowym
Filety z ryby skropić cytryną, posolić, posypać posiekanymi 2 ząbkami czosnku, pozostawić na pół godziny. Następnie włożyć do rondla, dodać przekrajaną na pół cebulę, gałązki zieleniny, goździki, sól, pieprz w ziarenkach, podlać winem i 1 szkl wody, przykryć i ugotować. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, po czym dodać potłuczone orzechy i czosnek, zagotować. Doprawić solą i cukrem. Rybę zalać sosem i posypac drobno posiekanym koperkiem.

Tagi:

halibut