Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Halibut z pieczarkami

  • 3
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Oczyszczone ze skóry mięso halibuta podzielić na cztery równej

Halibut z pieczarkami

Składniki:

Halibut z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Halibut z pieczarkami
Oczyszczone ze skóry mięso halibuta podzielić na cztery równej wielkości części, skropić sokiem z cytryny, osolić. Następnie obtaczać rybę w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone kawałki ryby przełożyc na półmisek, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojone w cienkie paski pieczarki. Pieczarki następnie zalać 1/2 szkl wody, zagotować i podbić śmietaną z mąką. Sos przyprawić do smaku sola i pieprzem. Włozyć do niego podsmażoną rybę i razem krótko zagotować. Przed podaniem posypać dużą ilością zieleniny. Podawać z ziemniakami i surówką.
Można rybę podać inaczej. Po usmażeniu ułozyć kawałki ryby na ogniotrwałym półmisku, polać sosem pieczarkowym, posypać startym żółtym serem i zapiec. Półmisek przybrać cząstkami pomidorów i gałązkami zieleniny.