Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Hamburger z grecką nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zrobienie apetycznego zdjęcia dzisiejszej potrawie zajęło mi dobrą godzinę, podejść było mnóstwo a jednak efekt mizerny. To jedno z tych dań, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda (szczególnie u mnie ).

Hamburger z grecką nutą

Składniki:

Hamburger z grecką nutą

 

  • 500 gram mielonej wołowiny
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej mięty
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 kostki sera feta
  • 4 czarne oliwki
  • Sól, pieprz
  • Sos tzatziki
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1/3 dużego ogórka lub jeden mały
  • Sól, pieprz
  • Sok z cytryny do smaku
  • Dodatki:
  • Sałata, pomidor, cebula

 

Sposób przygotowania:

Hamburger z grecką nutą
W misce mieszamy mięso z ziołami, jajkami i bułką tartą. Do masy dodajemy pokruszony ser feta i pokrojone w drobną kostkę oliwki, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Lekko wilgotnymi rękami formujemy 4 dość sporę hamburgery i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy tzatziki. W miseczce łączymy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną miętą. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na chwilę na bok, aby wypuścił całą wodę. Odsączamy go z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną soku z cytryny. W piekarniku podgrzewamy przekrojone bułki Na patelni grillowej smaży mięso od 3-7 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Na bułki kładziemy sałatę, pomidora i cebulę, na to kotleta, polewamy całość sosem i przykrywamy bułką, serwujemy od razu.