misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Herbaciane sushi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniałe delikatne ciasto szczególnie dla miłośników herbaty...

Herbaciane sushi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Herbaciane sushi

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kopiaste cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 1 płaska łyżka herbaty zielonej „matcha”
  • 2 łyżki stopionej i ostudzonej margaryny
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka kondensowanego niesłodzonego
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka soku (syropu) z konfitury z płatków róży

 

  • DODATKOWO:
  • Różowy lub czerwony cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Herbaciane sushi
Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy, stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Do sztywnej piany pojedynczo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną margarynę ciągle ubijając. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z herbatą i proszkiem do pieczenia; delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca od razu biszkopt dzielimy na 3 paski i każdy zwijamy wzdłuż dłuższego boku na roladę (zawijamy w ściereczkę). Odkładamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę mieszamy z mlekiem kondensowanym i dodajemy sok z konfitury różanej oraz śmietan-fix; całość ubijamy na sztywno.
Rozwijamy jeden biszkopt, zdejmujemy „skórkę” czyli wierzchnią część biszkopta. Do środka rolady rozkładamy bitą śmietanę i ciasno zwijamy, całą roladę owijamy ściśle folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tak postępujemy z każdą roladą. Po kilku godzinach rolady wyjmujemy i kroimy na kawałki ( ja pokroiłam każdą roladę na 8 części), stawiamy na talerzu jak sushi, środek posypujemy różowym lub czerwonym cukrem.
SMACZNEGO!
Herbaciane sushi
Do ubitych jajek dodajemy ostudzonąale płynną margarynę...ciągle ubijamy...
Herbaciane sushi
do ubitych jajek z tłuszczem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha
Herbaciane sushi
Śmietanę ubijamy zmlekiem kondensowanym, syropem różanym i śmietan-fixem...
Herbaciane sushi
Do środka rolad kładziemy bitą śmietanę...zawijamy je w folię spożywczą (otrzymujemy 3 takie rolady)