Sposób przygotowania:
Herbaciane sushi
Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy, stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Do sztywnej piany pojedynczo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną margarynę ciągle ubijając. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z herbatą i proszkiem do pieczenia; delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca od razu biszkopt dzielimy na 3 paski i każdy zwijamy wzdłuż dłuższego boku na roladę (zawijamy w ściereczkę). Odkładamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę mieszamy z mlekiem kondensowanym i dodajemy sok z konfitury różanej oraz śmietan-fix; całość ubijamy na sztywno.
Rozwijamy jeden biszkopt, zdejmujemy „skórkę” czyli wierzchnią część biszkopta. Do środka rolady rozkładamy bitą śmietanę i ciasno zwijamy, całą roladę owijamy ściśle folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tak postępujemy z każdą roladą. Po kilku godzinach rolady wyjmujemy i kroimy na kawałki ( ja pokroiłam każdą roladę na 8 części), stawiamy na talerzu jak sushi, środek posypujemy różowym lub czerwonym cukrem.
SMACZNEGO!
Schłodzoną śmietankę mieszamy z mlekiem kondensowanym i dodajemy sok z konfitury różanej oraz śmietan-fix; całość ubijamy na sztywno.
Rozwijamy jeden biszkopt, zdejmujemy „skórkę” czyli wierzchnią część biszkopta. Do środka rolady rozkładamy bitą śmietanę i ciasno zwijamy, całą roladę owijamy ściśle folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tak postępujemy z każdą roladą. Po kilku godzinach rolady wyjmujemy i kroimy na kawałki ( ja pokroiłam każdą roladę na 8 części), stawiamy na talerzu jak sushi, środek posypujemy różowym lub czerwonym cukrem.
SMACZNEGO!
marietta