Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Hot buła

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste, smaczne, tanie danie- mój pomysł na polskiego Hot Doga.

Hot buła Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Hot buła

 

  • 1szklanka- mleko,
  • 1 szklanka woda,
  • 2 łyżki- olej sojowy,
  • 0,5 kg- mąka( plus minus),
  • 60 dkg- kiełbasa toruńska,
  • 2 łyżki przecier pomidorowy,
  • 40g- drożdże,
  • 1 łyżeczka- czubrica,
  • 1 ząbek - czosnek,
  • sól do smaku,
  • cukier- mała szczypta
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Hot buła
Drożdże rozpuścić w mleku ( 1 szklanka). Dodać szklankę letniej wody i dwie łyżki oleju. Posolić, delikatnie złamać smak odrobiną cukru. Dosypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję nieco bardziej " zwięzłą" niż na pizzę( więcej mąki niż na pizzę). Kiedy będzie odklejać się od ręki odstawić do wyrośnięcia. Przecier wymieszać z czubricą i zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę pokroić na 12/15 cm kawałki i poprzekrawać na połowę. Natłuścić dłonie olejem. Rwać małe kawałki ciasta, rozciągać i na każdy nakładać posmarowaną przecierem połówkę kiełbaski. Zawijać ją dobrze w ciasto i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 40 minut w temperaturze ca 190 stopni. Podawać jeszcze ciepłe. Z tej porcji wychodzi około 12 Hot buł. Smacznego
Hot buła
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Hot buła
Ciepłe Hot buły cieszą się zawsze dużym powowdzeniem.

Tagi:

kielbasa