Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1145]

Idealny sernik z mlekiem w proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To już mój kolejny "idealny" sernik, który jest równy jak stół i nie posiada jakiegokolwiek pęknięcia. Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym kawałku.

Idealny sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

Idealny sernik z mlekiem w proszku

Tortownica o średnicy 18 cm, spód:

  • 100g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 30g masła/margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 3 łyżki śmietany (gęstej)
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Idealny sernik z mlekiem w proszku

Spód:

Idealny sernik z mlekiem w proszku
Ja użyłam herbatników maślanych i kakaowych.

Kawałki ciastek oraz miękkie masło lub margarynę zmiksować w malakserze i wklepać w dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa:

Idealny sernik z mlekiem w proszku
Wszystkie składniki masy powinny być dokładnie połączone.

Wszystkie składniki masy należy krótko, ale dokładnie zmiksować.
Całości nie należy za długo mieszać, bo masa będzie za bardzo napowietrzona i wtedy sernik może opaść podczas pieczenia.
Gotową masę przelać na spód z ciastek.

Pieczenie:

Idealny sernik z mlekiem w proszku
Sernika nie należy zbyt dłygo piec, aby nie popękał.

Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Jego wierzch powinien być sprężysty. Sernik zbyt długo pieczony może popękać.
Ostudzone ciasto schłodzić w lodówce i udekorować według uznania.