Sposób przygotowania:
Ikarek z masami
CIASTO KAKAOWE: Do dużej miski dać margarynę, mleko, kakao i cukier. Dać na palnik i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Dodać do tego mąkę, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i zmiksować. Białka ubić. Wszystko wymieszać dokładnie. Odłożyć.
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto kłaść łyżką na brytfannie wysmarowanej margaryną, jeden obok drugiego. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Gdy piana będzie ubita, dodać żółtka i mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do piany i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.
KREM: 500 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią aluminiową, aby nie powstały grudki. Odstawić do zimna. Gdy krem będzie zimny, margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać gęsty, zimny budyń. Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Przestudzić. Dodać do kremu i wymieszać. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE: Ciasto kakaowo- kokosowe, -> 1/2 kremu -> biszkopt-> 1/2 kremu ->ciasto kakaowo- kokosowe-> posypać cukrem pudrem.
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto kłaść łyżką na brytfannie wysmarowanej margaryną, jeden obok drugiego. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Gdy piana będzie ubita, dodać żółtka i mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do piany i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.
KREM: 500 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią aluminiową, aby nie powstały grudki. Odstawić do zimna. Gdy krem będzie zimny, margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać gęsty, zimny budyń. Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Przestudzić. Dodać do kremu i wymieszać. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE: Ciasto kakaowo- kokosowe, -> 1/2 kremu -> biszkopt-> 1/2 kremu ->ciasto kakaowo- kokosowe-> posypać cukrem pudrem.