gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ikarek z masami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniałe ciasto, idealne na święta i nie tylko. Rodzince smakowało wyjątkowo. Polecam zrobić. Pychota.

Ikarek z masami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ikarek z masami

 

  • CIASTO KAKAOWE
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • CIASTO KOKOSOWE
  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 batony Ikar
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 750 ml mleka
  • DODATKOWO
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ikarek z masami
CIASTO KAKAOWE: Do dużej miski dać margarynę, mleko, kakao i cukier. Dać na palnik i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Dodać do tego mąkę, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i zmiksować. Białka ubić. Wszystko wymieszać dokładnie. Odłożyć.

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto kłaść łyżką na brytfannie wysmarowanej margaryną, jeden obok drugiego. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.

BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Gdy piana będzie ubita, dodać żółtka i mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do piany i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.

KREM: 500 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią aluminiową, aby nie powstały grudki. Odstawić do zimna. Gdy krem będzie zimny, margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać gęsty, zimny budyń. Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Przestudzić. Dodać do kremu i wymieszać. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE: Ciasto kakaowo- kokosowe, -> 1/2 kremu -> biszkopt-> 1/2 kremu ->ciasto kakaowo- kokosowe-> posypać cukrem pudrem.
Ikarek z masami
Przygotować dwie masy na ciasto kakaowo-kokosowe i wyłożyć na brytfannę
Ikarek z masami
Przygotować krem, najpier przygotować budyń a następnie dodać rozpuszczone batony.
Ikarek z masami
Upiec biszkopta jak podano w przepisie.
Ikarek z masami
Ciasto składać jak podano w przepisie, wyrównać boki masą, posypać cukrem pudrem.