iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Imbirowo-miodowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto w rodzaju piernika.

Imbirowo-miodowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imbirowo-miodowe ciasto

 

 

Sposób przygotowania:

Imbirowo-miodowe ciasto
Rozpuścić miód z cukrem i margaryną, przestudzić. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą, proszkiem i imbirem dodać do tego ubite jajko, mleko i przestudzoną mieszankę z miodem, łyżka wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać jabłka wcześniej obrane i pokrojone w kostkę dodatkowo skropione sokiem cytrynowym. Ciasto wylać do małej tortownicy (20cm średnicy)i piec w temp.170st około 35 min. Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku cytrynowego tak, aby uzyskać gęsty lukier którym polać upieczone i przestudzone ciasto. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień zaraz po upieczeniu jest bardzo mięciutkie.
Imbirowo-miodowe ciasto
przed wymieszaniem ciasta przygotować składniki
Imbirowo-miodowe ciasto
do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka
Imbirowo-miodowe ciasto
wymieszane ciasto wylać do małej formy
Imbirowo-miodowe ciasto
po upieczeniu polać gęstym lukrem i ozdobić