MamCieKotku

MamCieKotku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Impresja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Robię ją zawsze kiedy przyjeżdża do mnie siostra z zagranicy.

Impresja

Składniki:

Impresja

 

  • Krem do karpatki do przygotowania z mlekiem
  • kwaśny dżem
  • orzechy włoskie
  • kilka cukierków michałków
  • 4-5 kropli aromatu migdałowego

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 1 opakowaniu cukru waniliowego i proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka + 1 całe jajo

Sposób przygotowania:

Impresja
Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Każdy placek piec 15-20 minut w temp. 180 stopni Celsiusza. Zrobić krem do karpatki zgodnie z opisem na opakowaniu. Połączyć go z aromatem migdałowym. Na spód ciasta wyłożyć warstwy: kremu, ciasta, dżemu, ciasta, kremu, startych orzechów i znowu ciasta, kremu, startych orzechów. Wierzch oprószyć posiekanymi cukierkami. Schłodzić.

Tagi:

ciasto