SUPERPRZEPIS

Indycze kąski na dyni.

  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Indycze kąski na dyni. Więcej zdjęć (3)

Delikatne mięso z indyka pieczone na dyni.Z makaronem pełnoziarnistym tworzą pełny obiad dla dbających o linię.

Składniki:

Indycze kąski na dyni.

 

  • 3 kawałki (wielkości kobiecej dłoni) mięsa z indyka gulaszowego-bez skóry-najlepiej z udźca
  • 1/5 średniej wielkości dyni
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego np. świderki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki przyprawy pikantnej do drobiu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta papryki słodkiej mielonej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta curry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Indycze kąski na dyni.
Mięso pozbawić błon, opłukać.Natrzeć przyprawą pikantną do drobiu i łyżką oleju.Wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać ze skórki kawałek dyni,usunąć gąbczasty miąższ ze środka. Pokroić zwarty środek w kostkę ok.2 cm.Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka.Dodać do dyni. Posypać solą,pieprzem ziołowym,curry,papryką słodką,czosnkiem granulowanym,ziołami prowansalskimi. Polać dwiema łyżkami oleju i wymieszać. Do rękawa do pieczenia włożyć na dno doprawione kostki dyni.Na wierzchu położyć kawałki mięsa z indyka. Piec w 200 stopniach ok.1 godziny. W trakcie pieczenia w osolonym wrzątku ugotować makaron pełnoziarnisty i zrobić surówkę (u mnie z kapusty pekińskiej z szarą renetą-wśród moich przepisów). Na talerze nałożyć makaron a na nim rozłożyć upieczoną dynię.Obok podać mięso z indyka i surówkę.
Indycze kąski na dyni.
Doprawioną dynię ułożyć w rękawie do pieczenia a na niej mięso z indyka.
Indycze kąski na dyni.
Makaron z rozpadającą się miękką dynią dobrze harmonizuje z mięsem indyka.