Sposób przygotowania:
Indyczy udziec w sosie
Udziec dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy z niego kość, doprawiamy solą i nacieramy chili. Przyprawiony udziec smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
W czasie, gdy mięso się dusi, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, aby nie pozostały nam grudki. Po 1-2 minutach wlewamy mleko oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Gdy sos się zagotuje, wlewamy gładko zmiksowane pomidory i gotujemy 2 minuty, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miękkie mięso kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm, układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
W czasie, gdy mięso się dusi, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, aby nie pozostały nam grudki. Po 1-2 minutach wlewamy mleko oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Gdy sos się zagotuje, wlewamy gładko zmiksowane pomidory i gotujemy 2 minuty, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miękkie mięso kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm, układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.