Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Indyczy udziec w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso jest mięciutkie i aromatyczne w sosie śmietanowo-pomidorowym.

Indyczy udziec w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyczy udziec w sosie

 

Sposób przygotowania:

Indyczy udziec w sosie
Udziec dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy z niego kość, doprawiamy solą i nacieramy chili. Przyprawiony udziec smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.



W czasie, gdy mięso się dusi, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, aby nie pozostały nam grudki. Po 1-2 minutach wlewamy mleko oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Gdy sos się zagotuje, wlewamy gładko zmiksowane pomidory i gotujemy 2 minuty, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miękkie mięso kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm, układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Indyczy udziec w sosie
Udziec dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy z niego kość, doprawiamy solą i nacieramy chili.
Indyczy udziec w sosie
Przyprawiony udziec smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Indyczy udziec w sosie
W czasie, gdy mięso się dusi, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, aby nie pozostały nam grudki. Po 1-2 minutach wlewamy mleko oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Gdy sos się zagotuje, wlewamy gładko zmiksowane pomidory i gotujemy 2 minuty

Tagi:

beza bezy