Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyjski gulasz

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Imbir zetrzeć na tarce. Jabłka pokroić w kawałki, włożyć do rondelka, zalać 1 szkl

Indyjski gulasz

Składniki:

Indyjski gulasz

 

  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 goździki
  • łyżka curry
  • papryczka chili
  • 3 suszone śliwki
  • 100 g rodzynek
  • 400 g wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Indyjski gulasz
Imbir zetrzeć na tarce. Jabłka pokroić w kawałki, włożyć do rondelka, zalać 1 szkl wody, dodać imbir, papryczkę chili, goździki, curry, ocet winny. Gotować 20 min. Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Śliwki pokroić, włożyć do rodzynek. Rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito. Dodać rodzynki i śliwki razem z wodą, w której się moczyły, wymieszać. Wołowinę pokroić w słupki, oprószyć solą i pieprzem. Mięso zrumienić na oleju, wlać sos owocowy i dusić 10 min.