agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

indyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

indyk

Składniki:

indyk

 

  • 1 ok 3 kg Indyk,
  • do smaku sól, pieprz,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka siekana natka pietruszki,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki migdały lub orzechy,
  • 2 łyżki rodzynki,
  • 3 łyżki tarta bułka,
  • wątrubka z indyka,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 1 NADZIENIE:
  • czerstwa bułka maślana,
  • Sól,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku gałka muszkatałowa

 

Sposób przygotowania:

indyk
Sprawionego indyka dokładnie opłukać. Odciąć końce skrzydełek i szyję pozostawiając skórę, natrzeć solą i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Nadzienie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z opłukaną wątróbką zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z żółtkami, dodając bułkę z wątróbką i jeszcze chwilę ubijając. Następnie dodać opłukane rodzynki, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały, natkę pietruszki. Całość wymieszać z tartą bułką pianą z białe.. doprawić do smaku solą, cukrem gałką muszkatołową i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać indyka, zaszyć bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie na stopionym tłuszczu, polać tłuszczem z wierzchu, wlać kilka łyżek wody i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec od 2-3 godzin, początkowo przykryć folią aluminiową. W czasie pieczenia często podlewać wytworzonym sosem, w miarę wyparowywania uzupełniać go wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić.