eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Indyk faszerowany Eli na kołderce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne podudzia z indyka faszerowane kolorową papryką i serem,podane na paprykowej kołderce.

Indyk faszerowany Eli na kołderce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk faszerowany Eli na kołderce

 

  • 3 małe golonki indycze
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 15 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

  • bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Indyk faszerowany Eli na kołderce
Golonki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Z podudzi usunąć kości,ostrożnie odkrawając je w koło od mięsa.Wymieszać olej z papryką słodką,przyprawą warzywną,czosnkiem,papryką ostrą i przyprawą do kurczaka.Mieszanką natrzeć indyka od wewnątrz i na zewnątrz.Podudzia zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki na 4 godziny.Papryki umyć,osuszyć i usunąć szypółki i gniazda nasienne.Pokroić papryki w długie paski.Ser pokroić w długie słupki.Każde podudzie faszerować paskami papryki i słupkami sera.Zaszyć otwory nićmi kuchennymi.Cebulę posiekać.Włożyć podudzia do woreczka wraz z marynatą,dodać cebulę i zamknąć woreczek klipsem.Całość włożyć do brytfanki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,przez 50 minut.Upieczone podudzia wyjąć z woreczka i zabezpieczyć przed ostygnięciem.Powstały sos zlać na patelnię,dodać pozostałą paprykę i dusić.Papryka powinna być lekko chrupka.Wyjąć paprykę łyżką cedzakową z sosu.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Z indyka zdjąć nici i usunąć twarde ścięgna.Na talerzach rozłożyć paprykę i na niej położyć indyka.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Indyk faszerowany Eli na kołderce
Papryki umyć,osuszyć i usunąć szypółki i gniazda nasienne.Pokroić papryki w długie paski.Ser pokroić w długie słupki.
Indyk faszerowany Eli na kołderce
Golonki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Z podudzi usunąć kości ostrożnie odkrawając je w koło od mięsa.
Indyk faszerowany Eli na kołderce
Każde podudzie faszerować paskami papryki i słupkami sera.
Indyk faszerowany Eli na kołderce
Zaszyć otwory z obu stron bawełnianymi nićmi kuchennymi.