Sposób przygotowania:
Indyk nadziewany podrobami i kaszą
Indyka oczyszczamy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Z majeranku, odrobiny soli i pieprzu tworzymy mieszankę, którą nacieramy wnętrze indyka. Natartego wewnątrz ptaka odstawiamy do lodówki na ok 1 h. W tym czasie gotujemy serca i żołądki . Wątróbkę parzymy. Sparzoną wątrobę mielimy w malakserze, żołądki siekamy na drobniutko razem z wątrobą. Serca kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy na sypko. Kajzerkę zalewamy wywarem z podrobów. Do kaszy dodajemy masę wątrobową, namoczoną kajzerkę i jajko. Mieszamy. Dodajemy pokrojone serduszka i posiekaną pietruszkę oraz szałwię. Doprawiamy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Indyka wyjmujemy z lodówki i nadziewamy powstałym farszem. Masło kroimy na kawałki, które układamy pod skórą na piersiach, żeby po upieczeniu były soczyste. Ptaka zszywamy tak, żeby podczas pieczenia nie wypłynął farsz. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Indyka układamy w blaszce (najlepiej na kratce, tak, żeby indyk nie leżał bezpośrednio na blaszce). Na spód blaszki wkładamy kostkę masła ok 50g i wlewamy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C i wkładamy naszego ptaszka. Po ok 20 min pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy indyka ok 2,5 godzinki, co 30 min polewając wyciśniętym z pomarańczy i cytryny sokiem. Ok 10 min przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 190*C, żeby skórka była chrupiąca.