cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Indyk świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

indyk na święta

Indyk świąteczny

Składniki:

Indyk świąteczny

 

  • Indyk o wadze około 4 kg,
  • 2 cebule,
  • 1-2 marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • natka pietruszki,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Indyk świąteczny







Sprawionego indyka (nie zapomnieć o wyjęciu ścięgien  z nóg) umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać, opłukać, włożyć razem z natką pietruszki do środka ptaka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, włożyć indyka, podlać wodą, wstawić do gorącego piekarnika. W trakcie pieczenia smarować indyka stopionym masłem. Po upieczeniu wyjąć warzywa  i natkę pietruszki ze środka.



Pieczonego indyka podawać z borówkami i ziemniakami puree.

Tagi:

indyk