zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Indyk w kurkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

proste ale smaczne danie...

Indyk w kurkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk w kurkach

 

  • 1 udziec z indyka ( ok. 1,3 kg )
  • 1 cebula
  • 1,5 szk kurek ( miałam blanszowane mrożone )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 4 łyżki oleju
  • woda do podlewania
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Indyk w kurkach
Udziec umyć, usunąć skórę i kość i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i przyprawę ognisty smok i podsmażyć. Gdy się zarumieni dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać kurki i pozostałe przyprawy, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewać odrobiną wody i dusić mięso do miękkości. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić i zagęścić mięso w kurkach mąką wymieszaną w około 50 ml wody i zagotować. Takie mięso można podać np. z ryżem i dowolną surówką.
Indyk w kurkach
najpierw należy podsmażyć na oleju mieso.
Indyk w kurkach
do podsmażonego mięsa dodac pokrojoną cebulę
Indyk w kurkach
do mięsa z cebulą dodać kurki i dusić wszystko do miekkości