OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Indyk w pieczarkowym wymiarze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak przyrządzić mięso z indyka by wydobyć z niego co najlepsze? Oto łatwy sposób :) na pyszny obiad !

Indyk w pieczarkowym wymiarze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk w pieczarkowym wymiarze

 

  • ok. 400g filetu z indyka
  • 400g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • 1,5l bulionu pieczeniowego
  • puszka groszku
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka: oregano, majeranek, bazylia, przyprawa do pizzy, przyprawa do drobiu, czosnek granulowany, koperek suszony
  • 1łyżka siekanej natki pietruszki
  • mąka + woda

Sposób przygotowania:

Indyk w pieczarkowym wymiarze
Filet z indyka oczyścić , pokroić na kawałki, przyprawić oregano, majerankiem, czosnkiem i przyprawą do drobiu, posolić i odstawić na ok 20-30min. Na podduszone pióra z cebuli wrzucić marchew pokrojoną w słupki. Wsypać mięso z indyka i dusić pod przykryciem. Po ok. 10-15 min wsypać obrane pieczarki pokrojone w półplasterki. Posypać przyprawą do pizzy, koperkiem i pietruszką . Dusić ok. pół godziny. Dodać ziemniaki , pokrojone w kostkę i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, gotować aż zmiękną ziemniaki. Wsypać groszek i zagęścić wodą z mąką wedle uznania. Pogotować jeszcze chwilę.
Indyk w pieczarkowym wymiarze
cebulę dusimy z marchewką pod przykryciem
Indyk w pieczarkowym wymiarze
na warzywa wrzucamy przyprawione mięso i dusimy
Indyk w pieczarkowym wymiarze
wszystko zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości