Sposób przygotowania:
Indyk z farszem grzybowym
Umyć i obrać 2 jabłka, pokroić na połówki. Usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić na kawałki. Oczyścić i umyć pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Odciąć z boczku 5 cienkich plastrów, resztę pokroić w kostkę, dobrze wysmażyć na suchej patelni. Wrzucić na patelnię cebulę i pieczarki, przez chwilę dusić razem. Wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi jabłkami i bułką tartą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Umyć tuszę indyka, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Napełnić tuszę przygotowanym wcześniej farszem, otwór spiąć wykałaczkami i zszyć nitką. Związać skrzydełka. Ułożyć indyka piersią do góry na ruszcie piekarnika, pod spód podsunąć blachę na spływający w trakcie pieczenia sos. Obłożyć tuszę plasterkami boczku. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 1/2 godziny w temp. 225 stop. C. Następnie zdjąć z indyka plasterki boczku, ułożyć na blasze. Piec mięso jeszcze 3 godziny. W trakcie pieczenia smarować indyka tłuszczem i polewać wodą około 3 szklanek. Umyć i obrać pozostałe jabłka. Pokroić na połówki, wyciąć środki, pokroić miąższ na miejsze cząstki. Jabłka gotować przez 5 minut w rondelku w małej ilości wody z 1 łyżką cukru. wyjąć indyka z piekarnika. Sos z pieczenia rozcieńczyć 1/2 szklanki wody, przecedzić do drugiego naczynia. Zagotować, zagęścić mąką, zaciągnąć śmietaną. zagotować, doprawić do smaku. Wyłożyć indyka z jabłkami na półmisek, sos podawać w sosjerce. Potrawę podawać z ugotowaną brukselką.