Sposób przygotowania:
Indyk z ananasem
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kostkę wielkości 3 cm. Imbir ścieramy na tarce, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sherry, sos sojowy, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i pod przykryciem pozostawiamy na 1 godzinę. Jasnozielony szczypior kroimy drobno, ciemnozielony odkładamy na bok. Cebule kroimy na ćwiartki. Ananas kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy na teflonowej patelni, wrzucamy cebulę, pokrojony szczypior, ananas, podsmażamy na silnym ogniu i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wkładamy mięso z marynatą i smażymy ok.5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy cebulę, ananas, wlewamy rosół i jeszcze dusimy przez ok. 15 minut. Wykładamy wszystko na salaterkę, przyprawiamy solą, pieprzem i octem. Resztą posiekanego szczypioru posypujemy tuż przed podaniem. SMACZNEGO