Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Indyk z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka może być podana na wykwintną kolację razem z ryżem

Indyk z ananasem

Składniki:

Indyk z ananasem

 

  • 50 dag filetów z indyka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • 3 cebule dymki
  • 6 plastrów ananasa
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego
  • odrobina octu winnego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk z ananasem
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kostkę wielkości 3 cm. Imbir ścieramy na tarce, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sherry, sos sojowy, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i pod przykryciem pozostawiamy na 1 godzinę. Jasnozielony szczypior kroimy drobno, ciemnozielony odkładamy na bok. Cebule kroimy na ćwiartki. Ananas kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy na teflonowej patelni, wrzucamy cebulę, pokrojony szczypior, ananas, podsmażamy na silnym ogniu i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wkładamy mięso z marynatą i smażymy ok.5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy cebulę, ananas, wlewamy rosół i jeszcze dusimy przez ok. 15 minut. Wykładamy wszystko na salaterkę, przyprawiamy solą, pieprzem i octem. Resztą posiekanego szczypioru posypujemy tuż przed podaniem. SMACZNEGO

Tagi:

sosy indyk