Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Indyk z gorczycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wino wymieszać z musztarda, gorczyca, pieprzem, olejem, sokiem z cytryny i czosnkiem.

Indyk z gorczycą

Składniki:

Indyk z gorczycą

 

  • 1 kg piersi indyka
  • 3-4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżek oleju,
  • 1/2szklanki śmietany słodkiej
  • l łyżka mąki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 5 łyżek musztardy, sól
  • oraz przyprawy :
  • 3 łyżeczki Czosnku granulowanego,
  • 8 łyżeczek Gorczycy
  • łyżeczka Goździków
  • łyżeczka Pieprzu czarnego ziarnistego

Sposób przygotowania:

Indyk z gorczycą
Wino wymieszać z musztarda, gorczyca, pieprzem, olejem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać marchewkę zszatkowana l cebule naszpikowane goździkami. Mięso włożyć do marynaty i zostawić w chłodnym miejscu na 8-12 godzin, Następnie mięso odsączyć i obsmażyć na oleju. Przełożyć je do rondla, dodać sól, pieprz oraz przecedzona marynatę. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Miękkie mięso pokroić w plastry. Do sosu wlać śmietanę zaprawiona mąka i wymieszać, zagotować. Mięso połać sosem.

Podawać z ryżem.