Sposób przygotowania:
Indyk z grzybami
Grzyby moczyć 30 minut w gorącej wodzie, odsączyć i odciąć im korzonki, pokroić. Mięso pokroić na małe kawałki, przecinając kości tasakiem. Polać wrzątkiem żeby skórka przywarła do mięsa. Odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej i partiami smażyć indyka na brązowo, po każdej partii czyszcząc patelnię papierowym ręcznikiem i dolewając oleju w miarę potrzeby. Po usmażeniu ostatniej partii wyczyścić patelnię, wlać świeży olej i wrzucić wszystkie kawałki indyka. Dodać sos sojowy, sherry, cukier, grzyby i skórkę z 1 pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając i zbierając szumy z powierzchni. Gdy indyk będzie miękki doprawic solą i pieprzem i pod przykryciem odstawić na 5 minut. Wyrzucić skórkę pomarańczową i wyłożyć potrawę na talerze. Polać sosem, posypać posiekaną resztą skórki i miętą.
darek112