Sposób przygotowania:
Indyk z mango
Mango dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Podczas krojenia z mango wycieka sok- zbieramy go do foliowego woreczka do pieczenia. W umytej piersi z indyka, za pomocą noża z okrągłą końcówką robimy nacięcie- kieszonkę. Faszerujemy mango (nie zużywamy całości, część owoców zostawiamy). Do torebki z sokiem wlewamy oliwę, wsypujemy płatki chili, sól, curry i wiórki kokosowe, dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i sok pomarańczowy. Mieszamy i wkładamy indyka do torebki. Mięso starannie nacieramy marynatą, na wierzchu kładziemy też pozostałe kawałki mango, które nie zmieściły się do środka). Zamykamy woreczek i odstawiamy na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. W woreczku robimy kilka dziurek i pieczemy indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut