Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Indyk z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, kruche mięso z słodkiej marynacie

Indyk z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk z mango

 

  • Pierś z indyka ważąca ok. 1 kg
  • 2 dojrzałe mango
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Łyżeczka chili w płatkach
  • Łyżka mieszanki przypraw curry
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka miodu
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • Łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Indyk z mango
Mango dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Podczas krojenia z mango wycieka sok- zbieramy go do foliowego woreczka do pieczenia. W umytej piersi z indyka, za pomocą noża z okrągłą końcówką robimy nacięcie- kieszonkę. Faszerujemy mango (nie zużywamy całości, część owoców zostawiamy). Do torebki z sokiem wlewamy oliwę, wsypujemy płatki chili, sól, curry i wiórki kokosowe, dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i sok pomarańczowy. Mieszamy i wkładamy indyka do torebki. Mięso starannie nacieramy marynatą, na wierzchu kładziemy też pozostałe kawałki mango, które nie zmieściły się do środka). Zamykamy woreczek i odstawiamy na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. W woreczku robimy kilka dziurek i pieczemy indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut
Indyk z mango
Zaczynamy od przygotowania owoców mango
Indyk z mango
Kieszonkę w mięsie faszerujemy mango pokrojonym w kostkę
Indyk z mango
W woreczku przygotowujemy marynatę do indyka
Indyk z mango
Indyk powinien w niej leżakować przez co najmniej 6 godzin