szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Indyk z orzeszkami nerkowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

indyk z orzeszkami nerkowca podany z ryżem basmanti

Indyk z orzeszkami nerkowca

Składniki:

Indyk z orzeszkami nerkowca

 

  • 0,5 kg filetów z indyka
  • Olej
  • 100 gram orzechów nerkowca
  • Sos słodki chilli
  • Sos sojowy
  • Pół cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 gram kiełków sojowych
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 300 gram ryżu basmanti

 

Sposób przygotowania:

Indyk z orzeszkami nerkowca
Ryż ugotować na sypko wg. Przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski i obsmażyć na rozgrzanym oleju, gdy mięso będzie lekko zrumienione dodać orzeszki, chwilę smażyć, dodać sos sojowy, sos chilli oraz sok z cytryny i czosnek oraz szczyptę cukru. Chwilę smażyć, dodać kiełki, smażyć razem około 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem.

Tagi:

ryż sosy indyk