katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Indyk z porem i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały obiad, bardzo smaczny.

Indyk z porem i ananasem

Składniki:

Indyk z porem i ananasem

 

  • 1/2 kg pierś z indyka,
  • 250 g pieczarki,
  • 6 szt cebula dymka,
  • 1 szt ananas świeży,
  • 800 g por,
  • 3-4 łyżeczki oliwa,
  • 4 łyzeczki curry,
  • 2 łyżeczki chilli,
  • 8 łyzek smietana 18%,
  • 3 łyżki masło,
  • 150 ml bulion

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk z porem i ananasem
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulki posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać mięso, mocno podsmażyć, dodać cebulki i pieczarki, smażyć chwilę razem, następnie dodać ok 300 ml wody, 2 łyżeczki curry, chilli, śmietanę, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Ananasa obrać, pokroić w kosteczkę, a pory pokroić w pół plasterki. Na rozgrzane masło dać pora i ananasa, dusić razem, dodać pozostałe curry i bulion. Gotować do 10 minut, dodać łyżkę, dwie śmietany i wymieszać.Podajemy osobno na jednym talerzu.

Tagi:

indyk pory