Sposób przygotowania:
Inne gołąbki Eli
Kapustę obrać z brzydkich liści i wyciąć głąb.W dużym garnku zagotować wodę.Do wrzątku dodać olej (1 łyżka),sól i włożyć kapustę,otworem po głąbie do góry,żeby do środka wlała się woda z olejem.Zdejmować sparzone liście,ostudzić i zciąć grube nerwy.Cebule posiekać.Krupnioki obrać z osłonek i pokroić na plastry.Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,sos sojowy,pieprz i przesmażyć.Do cebuli dodać krupnioki,wymieszać,chwilę przesmażyć i ostudzić.Na każdy liść nałożyć dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki (jak krokiety).Na dużej patelni roztopić margarynę i przesmażyć gołąbki z obu stron na rumiano.Gołąbki przełożyć do brytfanki.Na patelnię po smażeniu gołąbków wlać 750 ml wrzącej wody i rozpuścić kostki mięsne.Do bulionu dodać sos sojowy,cebulkę prażoną,czosnek granulowany,pieprz i wlać zakwas na żurek.Wszystko razem wymieszać i wlać do gołąbków.Zapiekać gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 80 minut.Podawać gołabki polane żurkiem w którym się zapiekały.Smacznego!
Babciagramolka
eli_555
Nie wiem jak określić smak.To trzeba skosztować.Po prostu pycha.U mnie wszystkim smakowało.
Babciagramolka
Ta ! Cwana- a jak ja nie kiszę żurku ? Wiem- zabiorę 2 szklanki od kuzynki.
Natala1210