Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Insalata verde con gorgonzola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić, rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej boczek z czosnkiem. Mieszając wysmażyć boczek n

 Insalata verde con gorgonzola

Składniki:

Insalata verde con gorgonzola

 

  • 200 g chudego wędzonego boczku
  • 250 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • dowolna zielona sałata - może być zwykła, rzymska, karbowana
  • sałata radicchio (fioletowa) - dowolnie, dla koloru
  • 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka gałązek świeżego oregano

Sposób przygotowania:

Insalata verde con gorgonzola
Boczek pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić, rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej boczek z czosnkiem. Mieszając wysmażyć boczek na chrupkie skwarki na niezbyt dużym ogniu. Wyjąć, odsączyć na papierze spożywczym. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na kawałki, wrzucić do salaterki, dołożyć orzechy, posypać serem gorgonzola. Patelnię z tłuszczem wstawić na ogień, wlać oliwę, ocet balsamiczny, posolić, popieprzyć, posypać pokrojonymi listkami oregano, zagotować, polać sałatę.

Tagi:

sery sałata ser