Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Irish stew

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

potrawa dostarcza 738 kcal

Irish stew

Składniki:

Irish stew

 

  • 700g udźca jagnięcego ]bez kości]
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1,5l bulionu wołowego
  • 500g ziemniaków gotujących się na twardo
  • 1/2małej główki kapusty włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1łyżeczka listków tymianku

Sposób przygotowania:

Irish stew
Jagnięciną pokroić w kostkę .Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać.Por oczyścić naciąć wzdłuż dokładnie umyć białą oraz zieloną część pokroić w małe cienkie pół plasterki.W dużym garnku rozgrzać masło zrumienić na nim kawałki mięsa wyjąć z garnka i odstawic na bok. na tym samym tłuszczu poddusic cebulę czosnek i por dodać mięso i polać taką iloscią bulionu aby przykryło mięso.Wszystko gotować na małym ogniu przez 30 min.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę wielkości 1 cm .Kapustę umyć pokroić na 4 części usunać głąb i poszatkować.Do gotującego się mięsa dodać ziemniaki i bulion według uznania gotować 15 min następnie dołączyć kapustę i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tagi:

beza bezy