Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na ciasto z jabłkami.

Jabłecznik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłecznik

 

  • 5 sztuk jaja,
  • 1 szklanka mąka,
  • 1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
  • 1 szczypta Sól,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 kg jabłka,
  • 1/2- 3/4 szklanki cukier,
  • 1+1 szklanka woda,
  • 300-400 ml śmietana kremówka,
  • 1-1,5 łyżeczki żelatyna,
  • 4 kawałki gorzka czekolada,
  • 2 sztuki budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Biszkopt: Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec przez ok. 25 minut( zależy od piekarnika) w temp. 180 stopni. Jabłka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i prażyć do momentu, gdy jabłka się rozgotują. Budynie śmietankowe rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do rozgotowanych jabłek. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do zastygnięcia. Śmietana: Kremówkę schłodzić w lodówce. Ubić ją dodając cukier puder( gdy zacznie sztywnieć). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Śmietaną udekorować ciasto wykładając ją na wystudzoną masę jabłkową. Ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.
Jabłecznik
Jabłecznik
Jabłecznik
Jabłecznik