Sposób przygotowania:
Jabłecznik
Ciasto ; margarynę utrzeć w makutrze z cukrem.Do powstałej masy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dołączyć do masy. Ubić białka na pianę i dodać do masy. Lekko wymieszać a na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto wlać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Jabłka obrać usunąć gniazdka nasienne, umyć i pokroić w plasterki grubości 5 mm. Plastry kłaść na ciasto jeden obok drugiego, aż zasłoni całe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać usunąć gniazdka nasienne, umyć i pokroić w plasterki grubości 5 mm. Plastry kłaść na ciasto jeden obok drugiego, aż zasłoni całe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.