dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jabłecznik 21

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne i prosta w przygotowaniu szarlotka.

Jabłecznik 21 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłecznik 21

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik 21
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Wkładamy jedną część do zamrażalnika, a drugą wylepiamy dno formy. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy sok z jabłek i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Nadzienie wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i wykładamy na nadzieniu jabłkowym. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego.
Jabłecznik 21
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części.
Jabłecznik 21
Jabłka obieramy ze skórki i usuwam gniazda nasienne.
Jabłecznik 21
Startę na tarce jabłka mieszamy z cukrami.