Jabłecznik 9

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłecznik posypujemy cukrem pudrem i podajemy na podwieczorek do herbaty lub kawy zbożowej.

Jabłecznik 9

Składniki:

Jabłecznik 9

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik 9
Mąkę przesiekać na stolnicę,posolić,zrobić wgłębienie,wsypać sodę oczyszczoną ,włożyć masło,jajko i żółtka,posiekać tasakiem,wsypać połowę cukru,połączyć ze śmietaną i wanilią . Jeżeli ciasto będzie za gęste,dodać 1 łyżkę śmietany dodatkowo,jeżeli za rzadkie-podsypać trochę mąki( w zależności od wilgotności mąka więcej lub mniej płynu).Następnie rozwałkować,ułożyć na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. 1/3 ciasta zostawić na paseczki,którymi ozdobimy jabłka. Jabłka(najlepiej antonówki) umyć pod bieżącą wodą,utrzeć na tarce jarzynowej,o dużych oczkach ,wysypać na ciasto,pocukrzyć i posypać cynamonem.Ozdobić ukośnie ułożonymi paskami z rozwałkowanej reszty ciasta(paski cienkie,4mm grubości,szerokie 1-1,5cm).Posmarować białkiem i włożyć do piekarnika. Pieczemy około 40 min, 180-200 stopni C.