mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Jabłecznik capucino od Hamrocyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Jabłecznik capucino od Hamrocyka

Składniki:

Jabłecznik capucino od Hamrocyka

 

  • 5 szt. jajka,
  • 250 gram mąka,
  • 250 gram cukier,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki woda,
  • 1 kg jabłka,
  • 1 szt. ananasy z puszki,
  • 2 szt. galaretka cytrynowa,
  • 500 ml śmietana kremówka,
  • 3 łyżki żelatyna Prymat,
  • 1 op. capucino,
  • 1 szt. czekolada gorzka,
  • 1 szt. czekolada biała,
  • 1 1/2 szklanki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik capucino od Hamrocyka
Robimy biszkopt białka oddzielamy od żółtek , białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodajemy cukier , żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu wodę.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą , pieczemy w nagrzanym piekarniku niezwłocznie po zrobieniu w 180 stopniach około 30 minut.jabłka obieramy , kroimy na mniejsze kawałki , ananasa w soku miksujemy i wlewamy do jabłek , gotujemy pod przykryciem aż do momentu gdy jabłka będą miękkie , wtedy zdejmujemy z ognia i wsypujemy dwie galaretki cytrynowe , trzeba masy popróbować czy jest wystarczająco słodka jak nie to dołożyć cukru pudru.Jeszcze ciepłą masę z jabłek nałożyć na zimny biszkopt. Czekoladę jedną i drugą ścieramy na tarce , zamiast gorzkiej może być mleczna.Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na sztywno , wsypujemy capucino i mieszamy ręcznie łyżką , dodajemy połowę wiórek z jednej i połowe z drugiej czekoladyoraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wykładamy na masę jabłeczną.pozostałą czekoladą posypujemy wierzch ciasta.