gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Jabłecznik Elżbiety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię jabłeczniki. Ten jest delikatny i łatwy w przygotowaniu.

Jabłecznik Elżbiety

Składniki:

Jabłecznik Elżbiety

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynek
  • 3 dag zmielonych migdałów
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Elżbiety
Przygotuj ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do tej mieszanki dodaj cukier. Dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy. Wszystko połącz z masłem. Zagnieć ciasto. Przygotuj nadzienie: 1 kg jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, zmielonymi migdałami, rodzynkami i cynamonem. 2/3 ciasta wylej na natłuszczoną blachę. Wyłóż na nie masę jabłkową. Na masę jabłkową wylej pozostałą część ciasta. Piecz 60 min. w temp. ok 200 st.C. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.