Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jabłecznik wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To taka moja wielkanocna inspiracja.Korzystałam z innego przepisu, który także pojawi się w mojej księdze,ale delikatnie go zmodyfikowałam.

Jabłecznik wielkanocny

Składniki:

Jabłecznik wielkanocny

 

  • 9 sztuk jajka,
  • 18 dag cukier,
  • 22 dag mąka,
  • 75 dag Kasia,
  • 1 kg jabłka,
  • 2 szklanki woda,
  • 0,75 szklanki cukier,
  • 2 opakowania budyń śmietankowy,
  • 1 opakowanie galaretka truskawkowa,
  • 400 ml śmietana kremówka,
  • 2 łyżeczki żelatyna,
  • 4 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik wielkanocny
Całe jajka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę i wlewamy wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do dużej blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20- 25 minut.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka i dusimy do miękkości( jabłka powinny się rozpadać). Budynie rozpuszczamy w jednej szklance wody i dodajemy do masy jabłkowej. Mieszamy dokładnie i gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę przekładamy na biszkopt. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Gdy masa jabłkowa stężeje i będzie zimna przechodzimy do dalszego przygotowywania ciasta. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder( można dodać go więcej). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Kremówkę wykładamy na masę z jabłek. Odstawiamy do stężenia.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy kremówka będzie sztywna możemy wylewać na nią galaretkę, używając do tego łyżki. Ciasto odstawiamy do momentu, gdy galaretka całkowicie zastygnie.